francia mindennapok magyar szemmel

Dilisek ezek a gallok

Dilisek ezek a gallok

Az A38-as igazolvány

2018. október 28. - Ahelyisegkalapacsa

(Asterixnek és Obelixnek csak a rómaiak által vezetett bürokrácia várát kellett bevennie a 12 próba alkalmával, az A38-as igazolványért. Nekünk a gallok alkotta rendszert kellett bevennünk. Mission impossible)

Franciaországban akkor irathatod be gyermekedet iskolába, ha van lakcímed. Lakást akkor bérelhetsz, ha van munkaszerződésed. Szerződésed akkor lehet, ha van francia bankszámlaszámod. Francia bankszámlaszámod pedig akkor lehet, ha van francia lakcímed. Na bravo. 

a38.jpg

Minden gyerek lakóhely szerint kerül beiskolázásra. A körzethatárok online elérhetetlenek, a hivatalnokok sem ismerik, így csak onnan lehet tudni, hogy melyik iskolához tartozol, ha bemondod a (remélt) címet az önkormányzatban, és a készséges Madame Szöszmötix beüti a számítógépébe. Ekkor kiderül, hogy hova fog a gyermek járni. Így itt, az otthon jól bevált "átjelentkezünk a jobb suli érdekében másik lakcímre", nem működik. Mi barátainknak köszönhetően körüljártuk, hogy a lehetséges iskolák közül, hova lenne érdemes járni. De a beiratkozásra csak akkor kerülhet sor, ha már igazoltad, hogy az adott körzetben laksz. Ezt teheted a vágyott körzetben bérelt lakás (erről később) közüzemi számláival, vagy egy közüzemi számlákkal bíró lakos jóindulatú levelével, amelyben  jelzi a csatolt számlák mellett, hogy titeket befogadott "lakóként". A jó barátok aranyat érnek!

Otthonról (hónapokkal korábban) semmit se sikerült intéznünk, mert minden telefon végén elért gall hivatalnok készségesen jelezte, hogy nem hozzá tartozik az adott kérdés, s hogy szívesen megadna egy másik telefonszámot, ha ismerne ilyet, illetve kapcsol egy másik kollégát, aki éppen nem érhető el, mert szabadságon van, és sok sikert kiván a küzdelmeinkhez, de ne aggódjunk nem fog simán menni, előre megmondja.

Megérkezve pedig hamar megtanultuk a randévú szót: ha már bent vagy egy hivatalban, akkor is csak akkor állnak veled szóba, ha előre időpontot foglaltál. Igy van ez az orvosnál, a bankban, az önkormányzatnál, a szociális ellátó rendszerben. Ha van időpontod, annak pontossága viszont senkit sem érdekel: előbb vagy később érkezel, tök mindegy. A lényeg, hogy van randevúd. Hasznos tapasztalat, hogy zárás előtt, és a határidő lejárta előtt felgyorsulnak az események a hivatalokban: hirtelen működik a nyomtató, gyorsabban elkészülnek az igazolások, rövidülnek a procedúrák, előkerülnek a szükséges formanyomtatványok. Rekord idő alatt szerzel Monsieur Aktakukixtól A37-es pecsétet, s mehetsz a következő akadályhoz. De az már zárva lesz, muhaha.

A hivatalok ügyfélfogadásával kapcsolatban tudni kell, hogy hétfőn szünnap van többüknél. A bankok például nincsenek nyitva. (cserébe a szombat gyakorlatilag munkanap) A többi napon pedig 12 és 15 óra között, jó esetben 12 és 14 között nem szabad zavarni még Monsieur Megmutix, az ingatlanügynököt sem, ugyanis ebédel. Az pedig védett idő. Így lehetséges, hogy a pl.a posta 9-12 illetve 14-16 óráig van nyitva, amire nagylányunk csak annyit mondott, hogy akkor inkább dolgozik a postán, mint iskolába jár, ami számára 8-tól 17 óráig tart, egy órácskás ebédidővel, órák közti szünetek nélkül. Nem boríték volt a jeled az oviban, így szó sem lehet róla.

Sietve megjegyezzük, hogy mindig akad egy-egy üdítő kivétel. Madame Segítekazfix banki hivatalnok például már járt Budapesten, ráadásul tetszett neki, így még aznapra tudott időpontot adni, hovatovább az ebédidejében! Röpke fél óra alatt elintézte azt, amit hónapok óta kérvényeztünk, telefonáltunk, mellékeltünk, írásba adtunk, stb. Isten áldja a jóságát és látogasson el Hévizre is!

Most az ősz derekán ott tartunk, hogy van már igazolásunk (egy kézzel írt fecni pecséttel) arról, hogy elindítottuk az igazolási procedúrát az A38-as igazolvány iránti kérelmünkről. Dilisek ezek a gallok.

A bejegyzés trackback címe:

https://dilisekezekagallok.blog.hu/api/trackback/id/tr2214325831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása