francia mindennapok magyar szemmel

Dilisek ezek a gallok

Dilisek ezek a gallok

No és a mi a jó a galloknál?

2018. október 31. - Ahelyisegkalapacsa

El kell ismerni néhány pozitívumot is a részükről.

Bicikli, mindenek előtt

A városka, ahol mi lakunk, egy bringa város. Itt ha autóval közlekedsz, magadra vess: haladni és parkolni nehéz lesz.

A drótszamárral közlekedőknek mindenütt elsőbbsége van. Kiépített bicikliút (jobb helyeken két sávos) mindenhol. Ahol mégsem, ott az úttesten elsőbbséggel haladhatnak. A szülők ilyennel szállítják a gyerekeket az oviba:

babboe_big.jpg

A nagyobb csomópontokon kerékpár parkolóházak vannak. Öltönyös, kiskosztümös dolgozók is becsekkolnak biciklivel, s kitipegnek gyalog a forgóajtón. Kifelé fizetsz az őrzött, esővédett parkolóhelyért.

A francia buszsofőrök valójában mandarinok?

depositphotos_7477649-stock-photo-bus-driver.jpg

A pesti tömegközlekedés után nekünk üdítő tapasztalat volt, hogy milyen türelmesek a buszsofőrök. Minden utasnak az első ajtónál érvényesítenie kell a jegyét/bérletét a leolvasó gépnél, s ez igen lassítja a felszállást. "Mozogjál már aranyanyám!" helyett itt békés nyugalommal vár a sofőr és minden felszállónak külön "Bonjour"-ral köszön. Tényleg mindegyik. Lehet, hogy ez külön bekezdés a munkaszerződésükben.

Az utcák igen szűkösek, állandóan valamit javítanak az utakon, s elképesztő helyeken kell a csuklós buszoknak kanyarognia a dugókban (eddig minden ismerős otthonról). De mindeközben a buszsofőrök halálos nyugalomban tekeregnek, várakoznak, lavíroznak. Én sima személygépjármű vezetése esetén is egy pesti reggeli dugó után sík ideg vagyok. Lehet, hogy a francia buszsofőrök titkos rekreációs órákon vesznek részt minden héten, sőtpláne nap? Honnan ez a belső béke? Talán a druida varázsitala?

A sorban állók szelidítése

A franciák - úgy tűnik - maguk is tudják, hogy a bürokrácia labirintusának építésében fekete övesek, így az ügyfelekkel igyekeznek kedvesen bánni. Bárhol nagyobb sor, tömeg alakul ki, megjelenik egy rendező, aki ügykör szerint tereli a "forgalmi dugóban" rekedt adófizetőket. Pikk-pakk nagyobb csoportokra osztja őket, aztán alcsoportokra. Végül 2-3 problématárssal barátkozhatsz, amíg ténylegesen sorra kerülsz. Addig is úgy érezted, halad valami előre.

aa788d51fafdd6dfb10fcd7e218ba99e.jpg

Keveset keresel? Utazz olcsón!

A tömegközlekedés, de az országon belüli vonatozás is, jövedelem alapján fizetendő. Ha a tavalyi jövedelmed alacsony volt, idén olcsón közlekedsz. Ha többet keresel, drágábban utazol. Nekünk a tavalyi, magyarországi fizetésünk alapján sorolták be a bérleteink árát, így - no lám - a legolcsóbb bérlet áráért utazunk bármennyit. Ilyen buszsofőrökkel még drágán is!

A gasztronómiára s a nagy "francia életérzésre" most nem térnénk ki. Mindkettőről később.

A bejegyzés trackback címe:

https://dilisekezekagallok.blog.hu/api/trackback/id/tr4514334383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása